газ, газови договори, договори газ, булгаргаз, овергаз, топенерджи, газпром, газекспорт, Р. Овчаров, С. Дончев


ПРОДЪЛЖЕНИЕ на Договор транзит 1998



Член 10

КОМПЕНСИРАНЕ НА ЩЕТИТЕ

 

10.1. Приема се, че Транспортьорът не изпълнява задълженията си:

- в частта на спазване на предавателното налягане, ако налягането в пунктовете за приемане-предаване на границите Република България/Турция, Република България/Гърция, Република България/Македония и Република България/Сърбия е по-иско от предвиденото в Член 5 /точка 2/, при условие, че Доставчикът ще осигурява налягане в приемо-предавателния пункт на границата Румъния/Република България съгласно Член 5 /т.2./ и ще получава газ на границите Република България/Турция, Република България/Гърция, Република България/Македония и Република България/Сърбия в обеми, които не превишават съгласуваните количества;

- в частта на спазване на обемите на транспортирания газ, ако обемите на предадения от Транспортьора на Доставчика природен газ в пунктовете за приемане-предаване на границите Република България/Турция, Република България/Гърция, Република България/Македония и Република България/Сърбия са по-малки от обемите, предадени от Доставчика на Транспортьора в приемо-предавателния пункт Негру Водъ;

- в частта на спазване на качествените показатели на газа, ако качествените показатели на газа, предвидени в Член 5 на настоящия Договор, в в пунктовете за приемане-предаване на границите Република България/Турция, Република България/Гърция, Република България/Македония и Република България/Сърбия не съответстват н качествените показатели на природния газ в пункта за предаване-приемане на раницата Румъния/Република България /като се вземе предвид промяната във времето на доставката/.

10.2. В случай на неизпълнение на задълженията от страна на Транспортьора, Транспортьорът ще компенсира на Доставчика възникналите в резултат на това щети.

10.3. Под щети се разбират разходи, които Доставчикът е извършил или е трябвало да извърши за възстановяване на нарушеното право /включително, но не само глобите, неустойките, щетите, изискани от трети лица от ВЕП "Газекспорт" или предявени от ВЕП "Газекспорт"/, загуба на имущество на Доставчика /реални щети/.

10.4. Щетите се компенсират чрез заплащане в свободно конвертируема валута на 20-тия ден след предявяване на съответната претенция.

 

Член 11

ФОРС-МАЖОР

 

11.1. Страните се освобождават от отговорност за частично или пълно неизпълнение на задълженията по Договора, с изключение на задължението на Транспортьора за връщане на сумите, заплатени от Доставчика за транспортирането на руски природен газ през територията на България, ако това неизпълнение се явява като следствие на обстоятелствата непреодолима сила.

Обстоятелства непреодолима сила са тези обстоятелства, възникнали след сключване на Договора, в резултат на непредвидени от Страната събития от извънреден характер, включително пожар, наводнение, земетресение, свлачища, взривове. Страната, за която е възникнала невъзможността за изпълнение на задълженията по Договора в резултат на форс-мажорните обстоятелства уведомява незабавно в писмена форма другата Страна.

Наличието на форс-мажорните обстоятелства трябва да бъде удостоверено от Търговско-промишлената палата на съответната страна. В случай, че форс-мажорните обстоятелства са възникнали на територията на Румъния или на територията на Турция, Гърция, Македония или Сърбия, наличието на такива обстоятелства се удостоверява също така от Търговска палата или друг компетентен централен орган на страната, на чиято територия са възникнали посочените обстоятелства.

 

Член 12

АРБИТРАЖ

 

12.1. Страните ще се стремят да решат по между си по приятелски начин всички спорове и/или разногласия, които могат да възникнат от настоящия Договор или във връзка с него.

12.2. В случай на невъзможност за уреждане на споровете и разногласията, възникнали от Договора, по приятелски начин, компетентни за разрешаването на споровете и разногласията, с изключение на тези, които са подсъдни на държавните съдилища на двете страни, се явяват:

а) Международният арбитражен съд към Търговско-Промишлената палата в Москва в съответствие с Правилата за съдопроизводство в посочения арбитражен съд, ако ответник е Доставчикът;

б) Външнотърговският арбитраж към Търговско-Промишлената палата на Република България, София, в съответствие с Правилата на посочения арбитраж, ако ответник е Транспортьорът.

12.3. Решенията на горепосочените външнотърговски арбитражи се явяват окончателни и задължителни за двете Страни и не подлежат на обжалване.

12.4. Решението на Външнотърговските арбитражи се превежда в изпълнение от Страната, срещу която е взето решението, в срок, посочен от Външнотърговските арбитражи.

 

Член 13

СРОК НА ДЕЙСТВИЕ НА ДОГОВОРА

 

13.1. Настоящият Договор влиза в сила от 1 май 1998 година и ще действа до 31 декември 2010 година включително.

 

Член 14

ИЗМЕНЕНИЯ И ДОПЪЛНЕНИЯ

 

14.1. Всички изменения и допълнения към настоящия Договор трябва да бъдат направени в писмена форма и подписани от Доставчика и Транспортьора или упълномощени за това лица.

 

Член 15

ТЕХНИЧЕСКИ ВЪПРОСИ

 

15.1. Техническите въпроси по приемане-предаване на газа за Турция, Гърция, Македония и Сърбия са предвидени в Техническите условия за експлоатация на транзитния газопровод и на пунктовете за приемане-предаване - Приложение Nо 1 към настоящия Договор.

 

Член 16

ДРУГИ УСЛОВИЯ

 

16.1. За всички случаи, които не са предвидени в настоящия Договор се прилагат постановленията на горепосочените Междуправителствени Спогодби и Протоколите към тях.

16.2. Природният газ, доставян от Доставчика на Транспортьора за заплащане стойността на транспортирането и за собствените нужди на КС, трябва да се използва в Република България и не трябва да бъде реекспортиран.

16.3. Транзитните мощности на съществуващия, разширяващия се и изграждания газопроводи ще бъдат използвани изключително след съгласуване с Доставчика и без негово съгласие към тях няма да бъдат включвани потребители от България.

16.4. След прекратяване действието на настоящия Договор, разпоредбите му ще се прилагат до окончателното уреждане на всички обстоятелства, възникнали по време на действието на настоящия Договор.

16.5. Договарящите се Страни се задължават да осигурят правоприемственост и задължения по този Договор чрез своите юридически наследници, както и правоприемственост и задължения чрез принадлежаща им организация в случай на промяна на организационната структура на една от договарящите се Страни, при промяна на наименованието й, включване в друга организационна структура и т.н.

16.6. Предвид поверителния характер на настоящия Договор, Страните ще вземат всички възможни мерки съдържанието му да не стане известно на трети лица.

16.7. Настоящият Договор е изготвен в четири оригинални екземпляра - два на руски и два на български език. Всичките четири екземпляра са с еднаква правна сила.

 

ЮРИДИЧЕСКИ АДРЕСИ НА СТРАНИТЕ

 

Външноикономическо Акционерно дружество
Предприятие "Газекспорт" "БУЛГАРГАЗ"
109180 гр. Москва ул. "Филиповско шосе" Nо 66
3-й Голутвинский пер. гр. София 1336
Телефон: 230 24 10; 230 96 82 Телефон: 25 08 30; 25 09 02
Телефакс: 230 96 82 Телефакс: 26 64 05
Телекс: 411987 SGAS RU Телекс: 22929
Телеграфен адрес: Телеграфен адрес:
Москва, Совгаз "Булгаргаз", София